U bevindt zich hier: home » Algemeen » GLP1

GLP1

Zoals aangekondigd tijdens de benchmarkbijeenkomsten, staat nu de nieuwe regionale transmurale richtlijn GLP-1 analogen online.

Plaatsbepaling GLP1-analogen
Metformine is de eerste keus (en gouden standaard) bij mensen met diabetes type 2 die met medicijnen behandeld moeten worden. Metformine is al op de markt sinds 1959. Het vermindert de hoeveelheid glucose in het bloed en vermindert de eetlust. Metformine geeft verlaging van mortaliteit en macrovasculaire en diabetesgerelateerde morbiditeit bij nieuw gediagnosticeerde type-2-diabetespatienten. Het enige nadeel zijn de bijwerkingen van Metformine: misselijkheid en diarree.
Sinds ongeveer 8 jaar zijn GLP1 analogen op de markt ter behandeling van diabetes mellitus type 2. In 2016 worden de eerste studies met harde eindpunten verwacht.

NHG: standaard oktober 2013:
Bij patiënten die niet uitkomen met de combinatie van metformine en een sulfonylureumderivaat in een maximaal te verdragen dosering gaat de voorkeur uit naar de toevoeging van insuline. Alleen bij patiënten met een BMI ≥ 35 voor wie het afvallen ondanks begeleiding een probleem vormt, kan de toevoeging van (lis)exenatide of liraglutide worden overwogen, vanwege het voordeel van de gewichtsdaling. Hierbij dient te worden gerealiseerd dat voor GLP1 analogen, in tegenstelling tot insuline, gegevens over de effectiviteit (vermindering complicaties op harde klinische eindpunten) en veiligheid op langere termijn, ontbreken.

Regionale transmurale afspraak GLP1 analogen regio Arnhem

GLP1